panooo

1. Hany Istók nyomában:

Magyarország nyugati kapujában a mondák és mesék egykor egy titokzatos vidékről szóltak. Ismerje meg Ön is a Hanságot övező titkokat és legendékaz, szerezzen Önnek és családjának is felejthetetlen élményt.Fedezze fel Ön is a Fertő keleti partjának településeit, nevezetességeit és a Fertő-Hanság Nemzeti Park csodáit. Mindezt egy élményvonat fedélzetéről, hogy még emlkezetesebb legyen az utazás. A kirándulás során bépített hangrendszeren keresztül idefenvezetésben is részesül.

Március 15-től Október 31-ig minden KEDD CSÜTÖRTÖK SZOMBAT és VASÁRNAP16:30-kor Várja Önt és családját az ESZTERHÁZI EXPRESS DOTTO élményvonata

Indulási hely: Hegykő SÁRA Kemping

Technikai adatok:

Utazás időtartama: kb 2,5 óra

Utazási eszköz: Dotto élményvonat

Ajándék pálinkakóstolás a pusztában!

DOTTO

Férőhely: 36 fő

 

Hogy mit láthat?

1.Hegykő

Az utazás a Fertő part turisztikai fővárosában veszi kezdetét. a SÁRA Termál parkolójában.

Hegykő a világörökség, és a Fertő-Hanság Nemzeti Park részeként Európa szerte híres sókoncentrátumú gyógyhatású termálvizének,  termálfürdőjének és gyönyörű környezetének köszönhetően kedvelt turistacélpont.

(forrás: www.hegyko.hu)

2. Fertőszéplak

falumúzeum

Fertőszéplak a Kisalföld és az Alpok keleti nyúlványának találkozási helyén négy dombra települt. Köztük a legnagyobbra épült a kéttornyú Mindenszetek templom. A falu néprajzi hagyományait, berendezési tárgyait, lakóinak életmódját a Falumúzeum mutatja be – az Öreg utca megmaradt öt házát alakította át a Soproni Múzeum 1982-ben. A szép, egységes, fűrészfogas beépítésű utcasor a Kisalföld népi építészetének remeke.

(forrás: www.fertoszeplak.hu)

Kíváncsi hogy miért van a templom oltára mögött ma is egy bot? Vagy hogy mit talált egy széplaki legény a Fertő árterében? Ismerje meg Ön is Fertőszéplak legendáit!

3. Fertőd

kastély pano

Győr és Sopron között, Soprontól délkeletre, a Fertő-Hanság kistájon fekvő település. Műemlékein, egyéb nevezetességein kívül a térség gazdasági és kulturális központja.

A település középpontjában a patkó alakú, lenyűgözően szép barokk stílusú kastély található, amely a város idegenforgalmának fő forrása, meghatározó jelentőségű látnivalója. A kastély és épületegyüttesének építtetését az 1720-as évektől Esterházy József kezdte meg. Eszterháza neve először Miklós herceg levelében (1766) olvasható:"Schloss Eszterháza".

(forrás:www.fertod.hu)

NE FELEDJE! Amennyiben részt vesz a Hanyistók nyomában kirándulásunkon, és jegyét az Esterházy kastély parkjában működő elektromos kisvonatunkon felmutatja, azon diákjegy árán kedvezményesen utazhat!

 

4. Sarród

Sarródon érkezünk el a nemzeti park bejáratához. A Fertő és a Hanság között elterülő kiemelkedésre épült. Határának legnagyobb része a tó elhagyott medrének peremére esik. Utcáit ma gyönyörű parasztházak díszítik Az Alpok közelsége miatt az északnyugati szél az uralkodó. A bécsi és a cseh medencén át a Lajtán és Duna völgyön keresztül beáramló légtömegek miatt szinte alig van nap, hogy a szél ne fújna.

sarród

Itt található meg a Kócsagvár, a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság központja. Magyarország legnagyobb, náddal fedett épülete. Rendszeresen otthont ad természetvédelmi tárgyú rendezvényeknek, kiállításoknak, konferenciáknak. Erdei iskolai programok egyik helyszíne a Fertő vidéken, emellett vendégszobái is igénybe vehetőek.

6. Hanság-főcsatorna 

csatorna

Győr-Moson-Sopron megyében ered, a Fertő keleti partvidékét köti össze a Rábcával. A csatorna forrásától kezdve keleti irányban halad, végül Rábcakapinál eléri a Rábcát.

A Hanság-főcsatorna vízgazdálkodási szempontból a Rábca és Fertő-tó Vízgyűjtő-tervezési alegység működési területét képezi.

A főcsatorna számos vízfolyás, patak és csatorna vizeit gyűjti össze. A főcsatornába torkollik többek közt az Ikva, a Körcsatorna, a Homok-Sarródi-csatorna, a Határárok, a Tőzeggyári II.-csatorna, a Kis-Répce, a Békés-csatorna, aBardacs-Császárréti-csatorna, a Budics-csatorna, a Somorjai-övcsatorna, a Torfkanal, a Hottergraben, a Tadten-Dammweg, a Hauptgraben, a Herrschaftsgraben és a Loblergraben.

 

7. Borsodi dűlő

kút

8. Fertőújlak

Járatunk itt fordul vissza Hegykő fele.

Rövid szabadprogram keretében minden kedves vendégünket pálinkakóstolásra invitáljuk egy Nemzeti parki fogadóban

bivaly

 

 

térkép